Derde startplek voor Tessels met RAC41 ChromeBurner in Le Mans

Derde startplek voor Tessels met RAC41 ChromeBurner in Le Mans

Na zeer goed verlopen trainingen heeft RAC41 ChromeBurner zich als derde Superstock team geplaatst voor de 24H van Le Mans. Het team met coureurs Wayne Tessels, Chris Leesch en Grégory Fastré vertrekken als veertiende overall. Het Franse Honda team wist naast snelle rondetijden in de kwalificatie ook een goed tempo te vinden voor de 24uurs race, die zaterdag om 12:00 uur van start gaat.

De 24H van Le Mans begon afgelopen dinsdag voor Wayne Tessels en zijn RAC41 ChromeBurner teamgenoten Grégory Fastré en Chris Leesch met een trainingsdag. Donderdag begonnen de officiële vrije trainingen, gevolgd door twee kwalificatiesessies. Tussendoor stond er ook een avondtraining op het programma, waarbij de coureurs weer even konden proeven aan het rijden in het donker. De focus gedurende de trainingsdagen voor een World Endurance team is anders, vergeleken met de teams die deelnemen aan kortere wedstrijden zoals bijvoorbeeld in de MotoGP. Het is belangrijk om een goede afstelling voor de motor te vinden, waar alle drie de rijders mee uit de voeten kunnen. Daarnaast moet de setup zo zijn afgesteld, dat er goede balans gevonden wordt tussen snel rond kunnen gaan en dit voor een langere tijd vol kunnen houden.

Het RAC41 ChromeBurner team kende zeer goede trainingsdagen en de onderlinge samenwerking verloopt uitstekend. Vanaf het begin stond het team er met hun Honda CBR1000RR Fireblade goed bij in de Superstock klasse. Naast de Superstock klasse komen er ook teams uit de EWC-klasse, zeg maar de Superbike categorie. Tijdens de kwalificaties moeten de Superstock teams tactisch omgaan met hun banden, aangezien zij niet over genoeg bandenstickers beschikken om in beide sessies met een zachtere band uit te gaan. De uitslag van de kwalificatie wordt opgemaakt door de gemiddelde tijd te pakken van de snelste rondetijd van de drie coureurs.

In overleg met het team gingen Tessels en Fastré zaterdagmorgen in de tweede kwalificatie met een zachtere band naar buiten. Leesch had dit al een dag eerder in de eerste kwalificatie gedaan. Deze tactiek pakte perfect uit. Tessels wist in zijn tweede kwalificatie bijna een seconde van zijn tijd af te halen en zette een tweede tijd van zijn groep neer. Ook Fastré en Leesch waren flink sneller in hun rijdersgroep, waardoor het RAC41 ChromeBurner team zich derde Superstock team kwalificeerde voor de 24H van Le Mans!

Zaterdagmiddag om 12:00 uur gaat de 24uurs wedstrijd in Le Mans van start, de eerste race in het World Endurance seizoen 2021. De wedstrijd is volledig live te zien op de Eurosport Player en een groot deel van de langeafstandswedstrijd wordt live uitgezonden op Eurosport 2.

Wayne Tessels: “De trainingen zijn super positief verlopen. Het team heeft keihard gewerkt om een goede motor neer te zetten. Gedurende de trainingsdagen hebben we stap voor stap vooruitgang geboekt. De sfeer binnen het team is uitstekend en ook de onderlinge samenwerking met Grégory en Chris is top, waardoor we samen de motor beter maken. We hebben in de tweede kwalificatie alle drie een mooie stap gemaakt, waardoor we als derde Superstock team mogen starten. Ook heb ik het gevoel dat we een heel goed tempo in de race kunnen rijden, dus ik kan niet wachten om morgenmiddag aan de 24 uurs race te beginnen!”