ChromeBurner RAC41 Honda begint als elfde aan titelstrijd op Paul Ricard

ChromeBurner RAC41 Honda begint als elfde aan titelstrijd op Paul Ricard

ChromeBurner RAC41 Honda mag als elfde Superstock team starten in de Bol d’Or. Zaterdagmiddag om 15:00 uur begint het Franse Honda team als leider in het Superstock wereldkampioenschap aan de laatste 24 uurs race van 2023. Wayne Tessels, Chris Leesch en Jonathan Hardt hebben vertrouwen in een goede afloop, aangezien ze hebben aangetoond een goed en constant tempo te kunnen draaien.

Het is een belangrijk raceweekend voor ChromeBurner RAC41 Honda. De Bol d’Or is de laatste ronde van het WK Endurance seizoen 2023. ChromeBurner RAC41 Honda begon aan het evenement op het Franse Paul Ricard als leider in het Superstock wereldkampioenschap. De onderlinge verschillen zijn echter erg klein, omdat de top-vijf binnen twintig punten staat en er nog vijfentachtig punten te verdelen zijn. Normaal zijn dat zestig punten, maar bij Bol d’Or worden er extra punten uitgedeeld omdat het de laatste race van het seizoen is. ChromeBurner RAC41 Honda gaat met het gebruikelijke trio Wayne Tessels, Chris Leesch en Jonathan Hardt van start. Tom Bercot is de vierde – reserve – rijder van het team die enkel de trainingen rijdt.

De trainingsweek begon dinsdag met twee keer twee uur trainen. Het team wat nieuwe elektronica mappen gemaakt, maar deze afstelling bleek voor de coureurs niet naar wens te werken. Daarom werd donderdag bij de officiële vrije training teruggegaan naar een basisafstelling waarmee tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps werd gereden. Dit werkte beter. Tessels voelde zich goed op de baan en wist een 1’56 te noteren. Tijdens de eerste kwalificatie kwam Tessels helaas niet in actie, omdat tijdens Leesch zijn sessie de motor was stukgelopen. De wedstrijdmotor wilde ChromeBurner RAC41 Honda niet inzetten, omdat deze al klaarstond voor de race.

Een aantal uur later in de avondtraining was de trainingsmotor met een nieuw motorblok gereed. De ChromeBurner RAC41 Honda rijders konden het motorblok inrijden voor de tweede kwalificatie en daarnaast meters in het donker maken. Vrijdagochtend stond de belangrijke tweede kwalificatie op het programma. Het Franse Honda team had door de technische issues nog geen tijd staan. In de tweede kwalificatie was Leesch als eerste aan de beurt gevolgd door Hardt. Beide rijders wisten een rondetijd in de 1’56 te klokken. Vervolgens kwam Tessels in de baan die een 1’55.9 noteerde. In de totaaluitslag heeft ChromeBurner RAC41 Honda zich als elfde Superstock gekwalificeerd, waarmee ze inclusief de EWC-teams als vijfentwintigste op de grid mogen vertrekken. Zaterdagmiddag om 15:00 uur gaat de Bol d’Or van start en exact 24 uur later zal de race eindigen. De wedstrijd is volledig live te zien op Eurosport 2 en de Eurosport Player.

Wayne Tessels: De kwalificatieplek in het WK Endurance is niet het belangrijkste. Natuurlijk hadden we graag op pole gestaan om zo nog wat extra punten te pakken. Maar we wisten dat er een paar teams over één ronde net iets sneller zouden zijn. Na het technische issue in de eerste kwalificatie hebben we ons goed kunnen herstellen in de tweede kwalificatie. Ik denk dat we klaar zijn voor de race. Het tempo van ons alle drie is goed. Daarnaast zijn we constant en dat is verreweg het belangrijkste is een 24 uurs wedstrijd.”