Tessels wereldkampioen endurance met ChromeBurner RAC41 Honda

Tessels wereldkampioen endurance met ChromeBurner RAC41 Honda

Na een sensationele slotfase is Wayne Tessels met ChromeBurner RAC41 Honda wereldkampioen Endurance geworden. De strijd om de wereldtitel werd pas in het laatste half uur van de Bol d’Or beslist. Tessels bracht de ChromeBurner RAC41 Honda na 24 uur racen als tweede in de Superstock klasse aan de finish wat voldoende was voor het team om zich wereldkampioen Endurance 2023 in de Superstock klasse te mogen noemen.

Het voorafgaand aan de Bol d’Or enorm spannend in het Superstock klassement van het WK Endurance. De top-vijf in het klassement stonden binnen twintig punten van elkaar met ChromeBurner RAC41 Honda als kampioenschapsleider. Het Franse Honda team had zich als elfde Superstock team en vijfentwintigste overall gekwalificeerd voor de 24 uur race op Paul Ricard. De startplek zegt niet veel in het WK Endurance. Een hoog en constant tempo in de race is veel belangrijker en dat iets waar Chromeburner RAC41 Honda vaak in uitblinkt.

Chris Leesch verzorgde de start gevolgd door een stint voor Jonathan Hardt en Wayne Tessels. Het tempo van de rijders was vanaf het begin goed, maar het team verloor veel tijd omdat de verlichting tot twee keer toe niet werkte. Een werkende verlichting is verplicht en hierdoor moest ChromeBurner RAC41 Honda twee keer een extra pitstop maken. Door de reparties viel het Honda team terug naar ongeveer een vijftiende plek in de Superstock klasse. Tessels, Leesch en Hardt begonnen vervolgens aan een flinke opmars. Met goede stints en snelle pitstops wist het team in de loop van de avond weer terug te komen naar een derde plaats in de Superstock klasse.

In de nacht wist ChromeBurner RAC41 Honda deze derde plaats vast te houden. Aan het begin van de ochtend – toen het weer licht werd – was het erg spannend vooraan. De top-drie in de Superstock klasse reed praktisch binnen één ronde van elkaar. Aan de leiding reed National Motos Honda, de nummer twee in het kampioenschap. ChromeBurner RAC41 Honda moest voor National Motos Honda finishen om wereldkampioen te worden. In de loop van de ochtend en begin middag kroop ChromeBurner RAC41 Honda naar de nummer twee en één toe. In het laatste uur reden de drie teams binnen een minuut van elkaar.

Het leek er echter op dat National Motos Honda niet meer te achterhalen was, maar daar kwam in het laatste half uur verandering in. National Motos Honda kreeg een technisch probleem en viel ver terug. Ondertussen had Tessels net de plek op de motor overgenomen van Leesch voor de laatste stint. Tessels schoof op naar de tweede plaats in de Superstock klasse en zevende overall. Deze positie was voldoende om wereldkampioen te worden. Na 24 uur racen kwam Tessels juichend als nieuwe wereldkampioen met ChromeBurner RAC41 Honda over de finish. Het team gaf na een moeizaam begin van de Bol d’Or niet op. Door het constante en hoge tempo van de coureurs in samenwerking met de uitstekende pitstops van het team wist ChromeBurner RAC41 Honda dit schitterende en unieke resultaat te behalen: wereldkampioen Endurance 2023!

Wayne Tessels: “Het was een lastig begin van de race. Maar we zijn als team maar door blijven gaan en we hebben ons naar voren kunnen vechten. We wisten dat P1 of P2 lastig zou worden, maar we kwamen wel steeds dichterbij. Toen het leidende team een technisch probleem kreeg lagen wij ineens op koers om wereldkampioen te worden. Maar dat hoort ook bij endurance racen. Het is echt geweldig om dit mee te maken. Ik ben inmiddels twintig jaar in de motorsport actief, maar dit is denk ik wel het hoogtepunt van mijn sportieve carrière. We hebben hier met zijn allen zo hard voor gewerkt. Ik wil mijn gezin, familie, het team, Chris en Jonathan en al mijn sponsoren bedanken. Super gaaf dit!”

Nu kan Tessels zich gaan opmaken voor de seizoensfinale van het Dutch Superbike kampioenschap. De regerend kampioen gaat aan de leiding in de tussenstand. Zaterdag 7 oktober worden er dubbele races verreden op het TT Circuit Assen. Tessels heeft Druijff Racing Kawasaki goede papieren om de tweede titel op rij te behalen.