ChromeBurner RAC41 Honda raakt wereldtitel kwijt na diskwalificatie in Bol d’Or

ChromeBurner RAC41 Honda raakt wereldtitel kwijt na diskwalificatie in Bol d’Or

De vreugde bij ChromeBurner RAC41 Honda was groot na het behalen van de EWC Superstock wereldtitel tijdens de Bol d’Or. Laat in de avond sloeg de stemming volledig om toen bekend werd dat het Franse Honda team gediskwalificeerd was vanwege een iets te grote brandstoftank. Door de diskwalificatie en de bijhorende nulscore verloor ChromeBurner RAC41 Honda tevens de wereldtitel.

ChromeBurner RAC41 Honda werd na een sensationele slotfase tweede in de Superstock klasse tijdens de Bol d’Or. Coureurs Wayne Tessels, Chris Leesch en Jonathan Hardt wisten na diverse technische problemen in de openingsfase zich zeer knap naar voren te rijden. De tweede plaats was voldoende om zich tot wereldkampioen endurance in de Superstock klasse te kronen. Er werd groot feest gevierd in parc fermé en het podium. Helaas was de feestvreugde van korte duur.

Rond middernacht kwam het bericht dat ChromeBurner RAC41 Honda gediskwalificeerd was in de Bol d’Or. Na afloop van de race zijn er bij de technische keuring vier metingen uitgevoerd met de brandstoftank. Bij twee metingen was de tankinhoud exact de maximale 24 liter. Bij de andere twee metingen was de tank 0,1 liter te groot. Uiteindelijk werd ChromeBurner RAC41 Honda op het gemiddelde van de vier metingen gediskwalificeerd. Dit betekende tevens dat het team van Tessels, Leesch en Hardt geen WK-punten scoorde tijdens de Bol d’Or en de wereldtitel kwijtraakte. ChromeBurner RAC41 Honda zakte door de nulscore naar een vijfde plaats in de eindstand van het WK.

Wayne Tessels: “Pff dit is natuurlijk een enorme domper. Het is totaal geen kwade opzet geweest, want met 0,1 liter meer rijden kan je geen extra ronde rijden of een pitstop minder maken in de race. Het klinkt misschien raar maar ben ik bovenal nog steeds trots op wat wij gepresteerd hebben. Als je ziet hoe we met tegenslagen – niet alleen tijdens de Bol d’Or maar ook in Le Mans en Spa – zijn omgegaan waren we in mijn ogen de terechte wereldkampioenen. Het is een hele harde beslissing voor een zeer kleine overtreding. Ik respecteer de beslissing van de organisatie, want regels zijn regels. Al is het natuurlijk wel erg zuur om door zo iets minimaals de wereldtitel te verliezen.”