Klaar voor de 8uur van Sepang na veel progressie in de trainingen

Klaar voor de 8uur van Sepang na veel progressie in de trainingen

Wayne Tessels heeft twee goede trainingsdagen achter de rug met RAC41 in voorbereiding op de 8uurs wedstrijd van de WK Endurance op het Sepang International Circuit. Na de kwalificaties staat het Franse Honda team op een negende positie in de Superstock klasse. Zaterdag om 6:00 uur Nederlandse tijd zal de race van start gaan.

Woensdag begon de tweede ronde van het World Endurance kampioenschap in Maleisië. Overdag konden de rijders volop gebruik maken van de trainingstijd, waarbij Wayne Tessels met zijn teamgenoten Guillaume Antiga en Maxime Bonnot genoeg tijd hadden om het circuit onder de knie te krijgen. Stap voor stap ging het tempo omhoog op het prachtige Sepang-circuit. Ook werd er veel tijd besteed aan het vinden van de juiste band, want het team heeft de beschikking over zowel Dunlop banden uit Japan als Europa die verschillend zijn qua rubbersamenstelling. Later in de middag was er een tropische regenbui, waardoor de avondtrainingen letterlijk in het water vielen.

Een dag later was het tijd voor de kwalificaties. Het RAC41 team wist een enorme stap te maken, want zo was Tessels in zijn eerste vliegende ronde al tweeënhalve seconde sneller dan woensdag. Antiga en Tessels reden een gelijkwaardig tempo en Bonnot was iets langzamer. In de kwalificatie wordt de gemiddelde tijd gepakt van de drie rijders en zo mag RAC41 als negende Superstock team aan de wedstrijd beginnen. Deze startpositie geeft wel een klein beetje een vertekend beeld, omdat het RAC41 met Dunlop banden rijdt en daarom niet de beschikking heeft over een kwalificatieband.

Overall vertrekt RAC41 op plaats dertig van de in totaal vijftig World Endurance teams die naar Maleisië zijn gekomen. Donderdagavond sloot Tessels de trainingsdagen af met een stint van 45 minuten tijdens een vrije training. De coureur uit Lopik zette een zevende tijd van de Superstock rijders. Maar belangrijker nog, Tessels reed een zeer constante stint en was in zijn laatste ronde met gebruikte banden slechts een halve seconde langzamer dan zijn beste ronde. Hierdoor kon Tessels de trainingsdagen met een goed gevoel afsluiten en kan hij zich met zijn team op gaan maken voor de race van zaterdag.

Vrijdag komt de World Endurance klasse niet in actie op Sepang. Zaterdagmiddag om 13:00 uur plaatselijke tijd en 6:00 uur Nederlandse tijd gaat de wedstrijd van start. De race wordt volledig live uitgezonden op Eurosport 2 en de Eurosport Player.

Wayne Tessels: ‘Het is echt genieten om op dit circuit te rijden. Het is zeker een zwaar en uitdagend circuit, maar ik voel mij goed. Ik heb woensdag ook gezien wat een tropische regenbui is. Het duurde daarna heel lang voordat de baan weer echt droog was. Het is ook mogelijk dat het zaterdag in de race gaat regenen, daar moeten we dus rekening mee houden. Ik ben erg tevreden over de stap die we hebben gezet tijdens de tweede dag qua rondetijd, maar ook hebben we belangrijke beslissingen kunnen maken qua afstelling en type band dat we willen gebruiken voor de race. We staan negende na de kwalificatie, maar dat zegt niet zoveel bij een endurance-race. Ik was zeer constant in mijn laatste sessie en dat geeft een goed gevoel voor de race!’