Gemengde gevoelens voor Tessels en RAC41 ChromeBurner na trainingen 24H Le Mans

Gemengde gevoelens voor Tessels en RAC41 ChromeBurner na trainingen 24H Le Mans

Wayne Tessels vertrekt met RAC41 ChromeBurner vanaf de vijfde startplaats in de Superstock klasse aan de 24 uur van Le Mans. Tijdens de trainingen kreeg het Franse Honda team een domper te verwerken toen Tessels en Chris Leesch zijn teamgenoot Grégory Fastré bij een pittige crash onder andere een hersenschudding en schouderbreuk opliep. RAC41 ChromeBurner zal voor race, die zaterdagmiddag om 15:00 uur van start gaat, nog een vervangen voor Fastré presenteren.

Afgelopen dinsdag begonnen Wayne Tessels en zijn RAC41 ChromeBurner teamgenoten Chris Leesch en Grégory Fastré aan de eerste trainingsdag ter voorbereiding op de 24uur van Le Mans, de eerste race van het WK Endurance seizoen 2022. Net als de afgelopen seizoenen komt het Franse Honda uit in de Superstock klasse. In de ochtend had Tessels al snel een goed tempo te pakken. Een groot verschil ten opzichte van vorig jaar is dat de teams nu verplicht moeten rijden met Dunlop banden, terwijl RAC41 ChromeBurner vorig jaar nog met Michelin reed. Dat zorgt voor de nodige aanpassingen. In de middag begon het regenen, waardoor er ook op een natte baan nog getest kon worden.

Donderdag werd er verder getraind in Le Mans. In de officiële vrije training wist het team weer een aantal goede stappen te zetten, maar de sessie eindige met een domper. Fastré ging vanwege een technisch probleem hard onderuit. Bij deze crash liep de Belg onder andere een hersenschudding en een schouderbreuk op, waardoor zijn weekend voorbij was. Het team werkte hard om de motor klaar te krijgen voor de eerste kwalificatie, waar enkel Leesch en Tessels aan deelnamen. Beide rijders klokten nagenoeg dezelfde rondetijden. Ook in de avondtraining hadden Leesch en Tessels ook een uitstekend ritme.

Vrijdagmorgen werd de tweede en beslissende kwalificatie verreden. Zowel Leesch en Tessels hadden gemengde gevoelens na afloop. Het tempo was opnieuw uitstekend, iets wat het belangrijkste is voor de race, maar die ene topronde met een nieuwe band kwam er niet uit. Tessels was achtste van zijn groep en Leesch tweede, waardoor RAC41 ChromeBurner zich als vijfde Superstock team en zeventiende overall heeft gekwalificeerd voor de 24 uur van Le Mans. Op korte termijn verwacht het Honda-team nog een vervanger voor Fastré te presenteren, zodat RAC41 ChromeBurner wel met drie rijders aan de 24uurs race kan beginnen.

Wayne Tessels: “Het zijn trainingsdagen geweest met gemengde gevoelens. We hebben een goed tempo laten zien en goede stappen gezet met de motor. Maar bovenal is het enorm balen van de pittige crash van Grégory, die helaas niet met ons de race kan rijden. We hebben goede kwalificaties gehad, al kwam die topronde er niet uit. We kunnen beiden een 1’37 rijden, maar bleven nu in de 1’38 zitten. Dat is even balen, maar het belangrijkste is dat we een uitstekend ritme hebben zowel in het donker als met licht. Dat is erg positief. Ik kijk er dan ook erg uit naar de race!”