Negende plaats voor Tessels en RAC41 ChromeBurner in 24H van Spa-Francorchamps

Na een lastige en zware race met een aantal technische tegenslagen is RAC41 ChromeBurner met Wayne Tessels, Chris Leesch en Eddy Dupuy toch nog als negende Superstock team gefinisht in de 24uurs race voor het WK Endurance op Spa-Francorchamps. Halverwege de wedstrijd was het Franse Honda team aangekomen op een vierde plaats toen er problemen kwamen met de uitlaat.

Zaterdagmiddag om 13:00 uur begon de 24uurs race voor het WK Endurance kampioenschap 2022 op Spa-Francorchamps. RAC41 ChromeBurner mocht als negende Superstock team en eenentwintigste overall aan de wedstrijd beginnen. Wayne Tessels vormde een team met Chris Leesch en Eddy Dupuy, die de geblesseerde Grégory Fastré verving op het Belgische circuit. RAC41 ChromeBurner koos voor de tactiek om te starten met Leesch, vervolgens Dupuy en daarna Tessels. Dit betekende dat Tessels in zijn eerste stints moest rijden met een vrij oude voorband en dat was zeker met de warme temperaturen in de middag niet gemakkelijk.

RAC41 ChromeBurner wist zich na de start te handhaven rond hun startpositie. Tegen de avond begon het Franse Honda team met hun constante ritme plaatsen te winnen. Het team wist zich op te werken naar een vierde positie in de Superstock klasse. Een 24uurs is voor de rijders fysiek, maar ook voor de motoren een uitputtingsslag. Gedurende de nacht kreeg RAC41 ChromeBurner problemen met de uitlaat, die tot een aantal keer gewisseld moest worden. Dit kostte veel tijd, waardoor zij terugvielen buiten de top-tien. In de ochtend wisten Tessels, Leesch en Dupuy weer wat plaatsen goed te maken, maar strijden voor een podiumklassering zat er helaas niet meer in.

In de ochtend begon het ook nog eens te regenen, wat de race voor de rijders alleen nog maar zwaarder maakte. Met nog zo’n 2,5 uur op de klok was het nog steeds nat en ontstond er een groot oliespoor door een motor die kapot was gegaan. De race werd stil gelegd en het duurde zo’n twee uur om het grote spoor op het natte wegdek schoon te krijgen. Met nog twintig minuten te gaan kwamen de rijders weer in de baan. Tessels verzorgde de afsluitende stint voor RAC41 ChromeBurner. De coureur uit Lopik kwam als negende Superstock team en twintigste overall over de finish.

De volgende ronde van het WK Endurance kampioenschap staat gepland van 15 t/m 18 september wanneer de Bol d’Or, een 24uurs race op Paul Ricard in Frankrijk, wordt verreden. Het eerstvolgende evenement van Tessels is met Druijff Racing Kawasaki in het Dutch Superbike kampioenschap als er van 17 t/m 19 juni twee races worden gereden op het circuit van Oschersleben in Duitsland.

Wayne Tessels: “Het was weer een endurance race waar van alles in zat. Gelukkig hebben we de race kunnen finishen. Helaas hebben we drie keer de uitlaat stuk gehad, waardoor we in totaal zo’n 50 minuten hebben verloren. Daardoor waren we voor een goede klassering klaar, maar als we dat niet hadden gehad, dan hadden een hele goede uitslag kunnen scoren. Aan het einde ging het nog regenen en had een rijder zijn blok opgeblazen, waardoor de race werd stilgelegd. Het was dus een best chaotisch einde. Maar ik denk dat we overall tevreden mogen zijn met wat we op de baan hebben laten zien, maar we nemen als team ook het nodige huiswerk mee om te verbeteren voor de Bol d’Or.”