P4 voor Tessels en ChromeBurner RAC41 Honda na pech tijdens strijd om de winst in Le Mans

P4 voor Tessels en ChromeBurner RAC41 Honda na pech tijdens strijd om de winst in Le Mans

ChromeBurner RAC41 Honda was volop in de strijd om de overwinning in de Superstock klasse tijdens de 24 uur van Le Mans. Met nog drie uur te gaan ging team – met rijders Wayne Tessels, Chris Leesch en Jonathan Hardt – aan de leiding onderuit over een oliespoor. De schade werd snel hersteld, waardoor ChromeBurner RAC41 Honda uiteindelijk nog als vierde in de Superstock en veertiende overall over de finish kon komen. Gezien de geweldige samenwerking en tempo in de race had het team meer verdiend.

Na trainingsdagen in zeer wisselvallige omstandigheden was het droog bij de start van de 24 uur van Le Mans. RAC41 ChromeBurner Honda met Wayne Tessels, Chris Leesch en Jonathan Hardt als coureurs mochten als zesde Superstock team en negentiende overall aan de eerste race van het WK Endurance seizoen 2023 beginnen. Leesch deed de start voor het team. Tijdens de eerste uren reed ChromeBurner RAC41 Honda rond de zesde positie in de Superstock klasse. Tessels kon zijn stints goed draaien, al gebeuren tijdens een 24 uurs race altijd dingen onderweg. In de avonduren zette het Franse Honda team een opmars naar voren in.

Midden in de nacht – rond de helft van de race – was ChromeBurner RAC41 Honda aangekomen op een tweede plaats in de Superstock klasse en reden ze in de top-tien overall. In de nacht was het erg fris waarbij de temperatuur daalde tot 2 graden. Dit leverde ook veel valpartijen op. Tessels, Leesch en Hardt gingen concentreert – zonder fouten te maken – door. In de ochtend kregen de deelnemers ook nog te kampen met mist op sommige delen van het circuit, wat de uitdaging alleen maar groter maakte. Rond 10:00 uur in de ochtend nam ChromeBurner RAC41 Honda voor het eerst de leiding in de Superstock klasse over. Er volgde een mooi duel met een BMW-team, waarbij het tijdens iedere pitstop stuivertje wisselen was om de eerste plaats.

De voorsprong naar het derde team was meerdere ronden, waardoor ChromeBurner RAC41 Honda afstevende op een geweldig resultaat. Helaas kwam hier rond het middaguur verandering in. Een motorblok van een rijder was geploft waardoor er een oliespoor op de baan was gekomen. De marshalls kregen te laat door, waardoor er maar liefst drie teams over de olie onderuit gingen. ChromeBurner RAC41 Honda was één van de pechvogels. Met veel schade werd de motor door Hardt teruggebracht naar de pits. Het team leverde een geweldige prestatie door de zeer gehavende motor in een half uur weer gereed te krijgen. ChromeBurner RAC41 Honda was door het voorval wel teruggevallen naar een vierde plek in de Superstock klasse en veertiende overall, een positie die zij vervolgens tot aan de finish wisten vast te houden. In totaal reden Tessels, Leesch en Hardt 787 ronden tijdens de 24 uur van Le Mans.

De volgende ronde van het WK Endurance staat gepland van 15 t/m 18 juni tijdens de 24 uur van Spa Francorchamps in België. Daarvoor zal Tessels eerste nog met Druijff Racing Kawasaki tijdens diverse races van het Dutch Superbike kampioenschap in actie komen. De eerstvolgende wedstrijd staat gepland op zaterdag 29 april op het TT Circuit Assen.

Wayne Tessels: “We mogen als team zeer trots zijn op hoe wij ons gepresenteerd hebben tijdens de 24 uur van Le Mans. We waren volop in gevecht voor de overwinning, alleen hadden we de pech dat we op het verkeerde moment op de verkeerde plaats op de baan waren waardoor Jonathan over het oliespoor ten val kwam. Het team heeft ontzettend knap werk geleverd om ons zo snel weer op de baan te krijgen, alleen was de kans op de overwinning of een podiumplaats verkeken. Ik wil het team, Chris en Jonathan wel enorm bedanken voor de geweldige samenwerking tijdens het geweldige WK Endurance evenement. Het liep allemaal zeer voorspoedig, maar in 24 uurs race moet je ook het geluk een beetje aan je zijde hebben en dat was nu niet het geval.”