Tessels en ChromeBurner RAC41 Honda grijpen net naast het podium in 24H van Spa

Tessels en ChromeBurner RAC41 Honda grijpen net naast het podium in 24H van Spa

Wayne Tessels heeft sterk gereden tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps. Lange tijd streed ChromeBurner RAC41 Honda voor de winst in de Superstock klasse. Een crash van Tessels teamgenoot Chris Leesch zorgde voor het einde van de zegekansen. Net als tijdens de 24 uur van Le Mans had het Franse Honda team het tempo voor minimaal een podiumplek, maar moesten zij uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats.

Zaterdag 17 juni ging om 14:00 uur de 24 uur van Spa Francorchamps van start. ChromeBurner RAC41 Honda mocht als vierde Superstock team aan de tweede ronde van het WK Endurance kampioenschap 2023 beginnen. Overall stond het Franse Honda team als achttiende op de grid. Zoals gebruikelijk vormde Wayne Tessels een team met Chris Leesch en Jonathan Hardt. Het was erg warm bij de start met baantemperaturen boven de 50 graden. Dit zorgde vooral bij de Superstock teams – die allemaal dezelfde banden moeten gebruiken – de nodige problemen aan de voorkant van de motor. Er waren in de eerste uren al diverse valpartijen van goede teams.

Met ChromeBurner RAC41 Honda begon uitstekend. Leesch kende een goede openingsstint waarna Tessels in zijn eerste outing de leiding wist te pakken in de Superstock klasse. In de avond daalde de temperatuur en werd het iets makkelijker qua grip. Leesch, Tessels en Hardt reden een goede avond en nacht, waarbij het team constant eerste of tweede lag in de Superstock en keurig zevende of achtste overall. Tessels en Leesch reden de meters op de baan. Vroeg in de ochtend was ChromeBurner RAC41 Honda de aansluiting met de leiding wat verloren, maar hadden ze stevig de tweede positie in handen.

Echter ging het rond 6:30 uur mis toen Leesch ten val kwam. De motor kon relatief snel terug worden gebracht naar de pits. Er was de nodige schade aan de motor, die zo goed mogelijk gerepareerd werd. Uiteraard kostte dit alles wel de nodige tijd, waardoor ChromeBurner RAC41 Honda terugviel naar een vierde plek in de Superstock en tiende overall. In de sloturen deden Tessels, Leesch en Hardt nog een aanval op de laatste podiumplaats. Tessels reed in zijn stint naar het derde team toe totdat hij een flink moment meepakte. Tijdens een geslaagde poging om de motor op de baan te houden blesseerde Tessels wel zijn rug. De coureur uit Lopik kon zijn stint wel uitrijden. In de slotfase van de race werd de motor nog te warm, waardoor de pitstraat opgezocht moest worden. De voorsprong naar de vijfde plek was ruim en de vierde positie kwam niet meer in gevaar. Na 24 uur racen finishte ChormeBurner RAC41 Honda met Leesch op de motor als vierde Superstock team op een elfde plek overall.

Volgend weekend (23 t/m 25 juni) komt Tessels opnieuw in actie, dan met Druijff Racing Kawasaki in de Dutch Superbike waarin de regerend kampioen momenteel het klassement aanvoert. Er wordt gereden op de Motosport Arena Oschersleben in Duitsland. Er staan dubbele races op het programma. De volgende week race met ChromeBurner RAC41 Honda voor het EK Endurance is in september tijdens de Bol d’Or op Paul Ricard.

Wayne Tessels: “Ik ben tevreden over de race die wij als team hebben neergezet. We hebben lange tijd gestreden voor de winst, maar tijdens een 24 uurs race kan er van alles gebeuren. Helaas verloren we bij de crash veel tijd. Ik ben erg tevreden over het tempo dat ik heb kunnen rijden. Het is wel erg vervelend dat ik in mijn laatste stint een rugblessure heb opgelopen. We gaan kijken wat de schade is en we proberen zo goed mogelijk te herstellen voor volgende week wanneer we gaan racen in de Dutch Superbike op Oschersleben.”